[Reviews/TEW-690AP/includes/inc_head.htm]

NetCHEIF Articles

  דף הבית | פורום | בלוג | צור קשר | חיפוש | אודות

 

סקירת נקודת הגישה
(Access Point, AP)
דגם TEW-690AP
וכרטיס הרשת האלחוטי
דגם TEW-684UB
של חברת TRENDnet

תאריך הסקירה: יוני 2011

הקדמה

לעיתים קרובות אני נשאל לגבי הבדלי הביצועים של נתבים בתקן N הכוללים שתי אנטנות, לעומת אלה הכוללים שלוש.  על מנת להשיב על כך, תחילה יש להסביר כיצד נהוג לסמן את יכולת השידור והקליטה של התקן אלחוטי הפועל בתקן זה.

הסימון שנקבע בגרסא הסופית של תקן N, שפורסמה לפני כשנה וחצי, הוא A x B : Cהאות A מסמנת את מספר אנטנות השידור;  האות B מסמנת את מספר אנטנות הקליטה;  והאות C מסמנת את מספר זרמי המידע (data streams) בהן תומך ההתקן האלחוטי.  על פי התקן כל זרם מידע (data stream) תומך בעד 150Mbps.

כך לדוגמא, נתב הכולל שתי אנטנות, הוא נתב מסוג 2x2:2 - כלומר יש לו שתי אנטנות שידור, שתי אנטנות קליטה והוא תומך בשני זרמי מידע (data streams) של 150Mbps כל אחד - כלומר סה"כ 300Mbps.

כל הנתבים הנמכרים בישראל וכוללים שלוש אנטנות הם מסוג 2X3:2 או 3X3:2.  כלומר, הם תומכים רק בשני זרמי מידע, בעוד שהאנטנה השלישית משמשת לשיפור יכולתו של הנתב לפענח אותות חלשים ורחוקים יותר.  מידע נוסף ומפורט יותר בנושא זה ניתן למצוא במדריך שלי על תקני אלחוט, תדרים, איפנונים וערוצים.

בפועל, תקן N מאפשר שידור של שלושה ואפילו 4 זרמי מידע בו-זמנית.  התקן אלחוטי התומך בשלושה זרמי מידע יאפשר שידור במהירות של 450Mbps (הסימון שלו יהיה 3X3:3) וזה התומך ב-4, יאפשר  שידור במהירות של 600Mbps (הסימון שלו יהיה 4X4:4 - כלומר הוא יכלול 4 אנטנות).

באופן מעשי, נדיר למצוא נתבים, נקודות גישה וכרטיסי רשת מסוג זה כיוון שהפיתוח של רכיבים אלחוטיים התומכים בכך נמצא בראשית דרכו.  אחת החברות שפיתחה רכיבים כאלה היא Ralink וחברת TRENDnet היא אחת הראשונות ליישם רכיבים אלה במוצרים מסחריים.

נקודת הגישה הנבחנת בסקירה זו - TEW-690AP - כוללת שלוש אנטנות ומאפשרת שידור במהירות של עד 450Mbps, תוך שימוש בשלושה זרמי מידע (data streams).  נקודת הגישה הזו תומכת רק בתדר 2.4Ghz, מה שמאפשר את שיווקה בישראל.  מחירה הרשמי בארה"ב (MRP) הוא $188, אבל ניתן להשיגה במחירים נמוכים יותר ב-EBAY.

 

חברת TRENDnet

TRENDnet, שמוצר אחר שלה נסקר על ידי כאן, היא חברה אמריקאית המפתחת ומייצרת קו רחב מאוד של מוצרי תקשורת המיועדים לשוק הבייתי ולשוק ה-SOHO.  בקטלוג המפורט של החברה ניתן למצוא למעלה מ-250 מוצרים שונים הכוללים, נתבים, מתגים, כרטיסי רשת, מודמים, מצלמות והתקני אכסון.

המטה המרכזי של TRENDnet נמצא בקליפורניה ויש לה סניפים באירופה, באסיה, בדרום אמריקה.  מוצריה מופצים בלמעלה מ-125 מדינות והיא מפעילה שלושה מרכזי תמיכה הפועלים בארה"ב ובאירופה.  בארץ פועלת החברה באמצעות מפיץ - חברת גטר-טק.

 

מה מגיע בקופסא

נקודת הגישה TEW-690AP מגיעה בקופסא שהצבע השולט בה הוא כתום-זהוב ושחור.  בחזית הקופסא מודגשת תמיכתה ב-450Mbps.  על הדפנות של הקופסא רשומים מאפייני נקודת הגישה, תכונותיה הטכניות והסבר עקרוני על אופן ההתקנה שלה.

הרכיבים הכלולים בקופסא, אשר מפורטים להלן, מגיעים בתוך קופסת קרטון פנימית בצבע חום והם ארוזים בצורה טובה ונאה.

הקופסא מכילה את המרכיבים הבאים (ניתן להיעזר בצילומים המצ"ב.  לחיצה על כל תמונה בסקירה זו תציג אותה באופן מוגדל בחלון נפרד):

  • נקודת הגישה TEW-690AP.  הצבע השולט ב-AP הוא שחור והיא מגיעה עטופה בצלופן דביק שיש להסירו.  המידות של נקודת הגישה (ללא אנטנות) הן 2.5 ס"מ גובה, 12 ס"מ רוחב וכ-8 ס"מ עומק.  האנטנות מוסיפות לרוחב ולעומק של נקודת הגישה 3 ס"מ מכל צד.

  • ספק כוח מיוצב.  הספק ארוז בשקית ניילון נפרדת ומספק מתח של 12V בזרם של 1A.

  • שלוש אנטנות גמישות, בצבע שחור, בשבח (gain) של 2dBm כל אחת.

  • כבל רשת שחור, באורך של כ-60 סנטימטר, לחיבור ה-TEW-690AP לנתב.

  • בחלק התחתון של נקודת הגישה יש מדבקה ועליה מודפסים גרסת החומרה של נקודת הגישה, כתובת ה-MAC והמספר הסידורי שלה.

  • מדריך התקנה מקוצר ב-5 שפות - אנגלית, צרפתית, גרמנית, ספרדית ורוסית.

  • תקליטור.  התקליטור מכיל גרסאות אלקטרוניות של מדריך ההתקנה המקוצר ומדריך המשתמש המלא.  בנוסף כלולה בו תוכנת ההתקנה של ה-AP

 

מבנה פנימי וחיצוני

על מנת לפרק את נקודת הגישה, יש לפתוח שני בורגי פיליפס הנמצאים מתחת לרגליות ה-AP.  אחרי פתיחת הברגים מתפרקת נקודת הגישה לשני חלקים. 

כדאי לשים לב שבחזית ה-AP ובגבו ישנם חורי אוורור רבים.  באופן טבעי, בזמן הפעילות, החלק התחתון של נקודת הגישה מתחמם יותר מהחלק העליון ומגיע לטמפרטורה של כ-420C.

בתמונה משמאל, המציגה את המבנה הפנימי של ה-TEW-690AP, ניתן להבחין בלוח ראשי אחד עליו מולחמים כל הרכיבים.  על הלוח ניתן להבחין במרכיבים העיקריים הבאים:

  • בצד הימני של התמונה (שהוא גם צידה הימני של נקודת הגישה) ניתן להבחין ב-4 נוריות LED, מלמעלה למטה:

    =  נורית WLAN המהבהבת בכחול כאשר מתנהלת תקשורת אלחוטית.

    =  נורית WPS המהבהבת בכחול כאשר מנגנון ה-WPS (ראשי תיבות של WiFi Protected Setup) פעיל.

    נורית LAN המציינת שהחיבור הקווי אל הנתב פעיל.  החיבור תומך הן ב-100Mbps (מהבהב בירוק)
    והן ב-1Gbps (מהבהבת באדום).

    נורית POWER.  דולקת בכחול כאשר נקודת הגישה מחוברת למתח.

  • מתחת לנוריות ניתן להבחין בלחצן קטן.  לחיצה עליו מפעילה את מנגנון ה-WPS של נקודת הגישה.

  • בצד השמאלי של התמונה ניתן להבחין בחיבורים ובמפסקים הבאים, מלמעלה למטה:

    =  חיבור אנטנה.

    =  חיבור רשת.

    מפסק הדלקה וכיבוי.

    חיבור מתח.

  • בצד העליון של התמונה (החלק האחורי של נקודת הגישה) ניתן להבחין בעוד שני חיבורי אנטנות.

 

רכיבים אלקטרוניים

  • הרכיב העיקרי עליו מתבססת נקודת הגישה TEW-690AP הוא ה-RT3883F של חברת Ralink.  זהו מעבד תקשורת יעודי (SoC - System on Chip), הפועל במהירות של 500Mhz, אשר מספק את כל הפונקציונאליות של נקודת הגישה ובכלל זה את התמיכה בשלושה זרמי מידע (data stream).  נכון למועד סקירה זו, זהו המעבד המתקדם ביותר לתחום התקשורת שיש לחברת Ralink להציע.

  • משמאלו של ה-Soc ניתן למצוא את שני רכיבי הזיכרון של נקודת הגישה:

    = ה-W9725G6JB של חברת Winbond הוא רכיב RAM בעל נפח של 32MB.

    = מתחת למדבקה הלבנה, המופיעה בצילום, נמצא רכיב ה-ROM מדגם 29LV320 של חברת Macronix זהו רכיב בנפח של 4MB המכיל את הקושחה (firmware) של נקודת הגישה.

  • מתחת ל-Soc ניתן למצוא את הרכיב RTL8211CL של חברת Realtek זהו ה-Switch התומך במהירות של 1Gbps.

  • למעלה ומשאל ניתן לראות את רכיבי ה-RF של נקודת הגישה, המכוסים בכלוב ממתכת.  את אחד הכיסויים הורדתי על מנת שיהיה ניתן להבחין בגודלם המזערי של מגברי ה-RF.

  • כדאי לשים לב שהאנטנות מתחברות ללוח באופן ישיר.

 

תכולת ה-CD

הכנסת ה-CD המצורף לכונן במחשב מפעילה, באופן אוטומטי, ממשק המאפשר:

  • התקנת ראשונית של נקודת הגישה.  בהמשך הסקירה יש תיאור מפורט של תהליך זה.

  • צפייה במדריך ההתקנה המהיר (QIG) של נקודת הגישה ובמדריך המשתמש המלא שלה (UG).

  • רישום נקודת הגישה באתר של חברת TRENDnet.

 

התקנה, הגדרות ראשוניות וסימולאטור

הדרך הנוחה והיעילה ביותר להתקנת ה-TEW-690AP היא באמצעות התוכנה הנמצאת על ה-CD המצורף אליה.  התוכנה בנויה כאשף (wizard) בין מספר שלבים, המוביל את המשתמש באופן המדויק ביותר.  כמובן שניתן להגדיר את נקודת הגישה גם באופן קלאסי, דרך כתובת ה-IP שלה, אך למרות זאת אני ממליץ שההתקנה הראשונית תבוצע באמצעות התוכנה.

בשלב הראשון מבקשת תוכנת ההתקנה לאשר את תנאי השימוש, לחבר את נקודת הגישה לנתב באמצעות כבל הרשת המצורף, לחבר אותה למתח ולהדליק אותה על ידי לחיצה מפסק ה-ON/OFF.

תוך מספר שניות תדלק נורית ה-POWER הכחולה והתוכנה תתחיל לחפש את נקודת הגישה.  בתום החיפוש יוצג המסך המופיע משמאל.

עתה יש ללחוץ על כתובת ה-MAC של נקודת הגישה וללחוץ על Next.

במסך שיוצג יש להקליד את סיסמת הגישה אל ה-AP.  למרות שבמסך רשום שסיסמת הגישה ריקה, יש לשים לב שבפועל סיסמת ברירת המחדל היא admin.  יש להקליד אותה וללחוץ על כפתור next.

בשלב זה תוצג בפניך כתובת ברירת המחדל של נקודת הגישה ותתבקש לבחור האם לתת לה כתובת דינמית, באמצעות מנגנון ה-DHCP של הנתב אליו היא מחוברת, או כתובת IP קבועה.

ההמלצה שלי היא לתת לנקודת הגישה כתובת IP קבועה הנמצאת מחוץ לטווח שמחלק שרת ה-DHCP של הנתב.  באופן זה ניתן יהיה לגשת לתפריטי הנקודה באופן חופשי.

במידה ותבחר לתת לנקודת הגישה כתובת קבועה, יוצג בשלב זה חלון בו תתבקש להקליד את כתובת ה-IP, ה-MASK וכתובת ה-GATEWAY (כלומר כתובת הנתב).

לאחר לחיצה על כפתור ה-next תוגדר בנקודת הגישה כתובת ה-IP שנבחרה.  עתה תתבקש לקבוע כיצד יתחברו המחשבים אל נקודת הגישה - באופן ידני או באמצעות WPS.  גם כאן ההחלטה נתונה בידי המשתמש, אך לצורך הדגמת שלבי האשף בחרתי בהגדרה ידנית.

במידה ונבחרה הגדרה ידנית של מאפייני החיבור האלחוטי, יוצגו בפניך סדרה של מסכים בהם תתבקש להקליד את ה-SSID של נקודת הגישה, את התקנים האלחוטיים בהם תתמוך הנקודה (B/G/N או G/N או N בלבד) ואת סוג ההצפנה (ללא הצפנה, WEP או WPA).

אני כמובן ממליץ לבחור ב-WPA.

במידה וזה סוג ההצפנה שיבחר, תתבקש לבחור את אופן העבודה של מנגנון ה-WPA‏ (WPA בלבד, WPA2 בלבד או שילוב של שניהם) ואת מפתח ההצפנה. 

אם כל התהליך יעבור בהצלחה, יוצג בפניך מסך הכולל את כל פרטי ההגדרה של נקודת הגישה.

על מנת לטעון הגדרות אלה לנקודת הגישה, יש ללחוץ על כפתור ה-Configure. 

במידה וטעינת ההגדרות תצליח, יוצג בפניך מסך המאשר הזאת.

בשלב זה יכולים מחשבים להתחבר אל נקודת הגישה.

במדריך הזה ניתן למצוא תאור מפורט ביותר של תהליך ההתקנה וכן מדריך לטיפול בתקלות שמתגלות במהלכו.

חברת TRENDnet פתחה עבור ה-TEW-690AP סימולאטור המאפשר להתנסות בכל תפריטי ה-AP.  ניתן לגשת לסימולאטור זה דרך ה-LINK הזה.

 

תכונות עיקריות

להלן רשימת התכונות העיקריות של נקודת הגישה TEW-690AP:

גישה לתפריטים:  בנקודת הגישה מוגדר משתמש אחד - admin - שהוא בעל שליטה בכל האפשרויות של ה-AP.    לא ניתן להגדיר ב-AP משתמשים נוספים.  סיסמת הגישה יכולה להכיל עד 16 תווים וניתן לקבוע את זמן הניתוק של המנהל.

ניהול:  ניהול ה-AP יכול להתבצע רק בממשק HTTP ורק מתוך הרשת הביתית.

חיבור ה-LAN:  ל-TEW-690AP כניסת קווית אחת התומכת במהירות של 10M,‏ 100M ו-1G.  לא ניתן לשלוט באופן ידני על מהירות הפורט.

רשת ה-WIFI:  כפי שצוין לעיל, ה-TEW-690AP היא נקודת גישה בתקן N הכוללת 3 אנטנות בתצורת 3X3כל 13 הערוצים של תדר ה-2.4Mhz נתמכים וניתן לקבוע את ערוץ הפעילות באופן ידני או אוטומטי (roam).  במידה ובוחרים בערוץ פעילות ידני ועובדים ב-Channel Bonding, ניתן לבחור אם האיחוד יבוצע לערוץ העליון או התחתון (מידע מפורט בנושא זה יש כאן).

אבטחה אלחוטית:  נקודת הגישה תומכת ב-WEP, ב-WPA וב-WPA2.  מי שאינו מעוניין להסתבך בהגדרות אבטחה מורכבות, יוכל להיעזר במנגנון ה-WPS (ראשי תיבות של WiFi Protected Setup) המובנה בה.

תמיכה במספר SSID:  הנתב תומך ב-3 סביבות אלחוטיות נוספות.  לכל סביבה ניתן להגדיר שיטת אבטחה שונה.

תמיכה ב-WDS:  נקודת הגישה TEW-690AP תומכת ב-WDS ויכולה לשמש כ-repeater אלחוטי.

עדכון קושחה:  לא ניתן לבדוק את זמינותו של עדכון קושחה (firmware) לנקודת הגישה מתוך התפריטים עצמם.  יש לבדוק באופן פרטני באתר של חברת TRENDnet, להוריד את הקובץ לדיסק המקומי במחשב ולטעון אותו לנקודת הגישה משם.

סימולאטור (SIMULATOR):  קיים ל-TEW-690AP סימולאטור המאפשר להתנסות ולהכיר את תפריטי נקודת הגישה בסביבת האינטרנט.  כתובת האינטרנט של הסימולאטור נמצאת בסוף הסקירה.

סטטיסטיקות, סטטוס ו-LOG:  נקודת הגישה אינה שומרת LOG או סטטיסטיקות.  קיים מסך status הכולל מידע על פעילות נקודת הגישה ובנוסף, דרך תפריט ה-station list, ניתן לראות איזה כתובות MAC מחוברות אליה.

 

כרטיס הרשת האלחוטי TEW-684UB

יחד עם נקודת הגישה, חברת TRENDnet שלחה לי גם כרטיס רשת אלחוטי, בממשק USB, התומך במהירות 450Mbps.  הכרטיס, מדגם TEW-684UB, הוכרז בתחילת חודש מאי 2011 ותומך הן בתדר 2.4Ghz והן בתדר 5Ghz.

כמו במארז של נקודת הגישה, גם כאן שולטים צבעי הכתום-זהוב והשחור ומודגשת התמיכה ב-450Mbps.  על הדפנות של הקופסא רשומים מאפייני הכרטיס, תכונותיו הטכניות ואופן השימוש בו.

בתוך הקופסא ניתן למצוא את הכרטיס עצמו, את כבל ה-USB המחבר אותו אל המחשב, דיסק המכיל את המדריך למשתמש וה-driver וכן חוברת התקנה קצרה.

כפי שניתן לראות בתמונה, הכרטיס עצמו קטן מגודל ה-CD המגיע עימו.  מידותיו הן 7 ס"מ גובה, 5 ס"מ רוחב ו-3 ס"מ עומק (בחלקו התחתון).  בתחתית הכרטיס ניתן למצוא מדבקה הכוללת את מספרו הסידורי ואת כתובת ה-MAC שלו.

על מנת לפרק את הכרטיס, יש לחצות את המדבקה ולפתוח שני בורגי פיליפס הנמצאים בבסיסו.  אחרי פתיחת הברגים מתפרק הכרטיס לשני חלקים.  בתמונה משמאל ניתן להבחין במבנה הפנימי של הכרטיס ובחלקים הבאים:

  • בחלק העליון של התמונה (שהוא החזית של הכרטיס האלחוטי) ניתן להבחין ב-3 נוריות LED, מלמעלה למטה:

    =  נורית POWER הדולקת בירוק כאשר הכרטיס מחובר לכניסת USB פעילה.

    =  נורית WLAN המהבהבת בירוק כאשר מתנהלת תקשורת אלחוטית.

    נורית WPS המהבהבת בירוק כאשר מנגנון ה-WPS (ראשי תיבות של WiFi Protected Setup) פעיל.

  • בצד השמאלי של התמונה (החלק העליון של הכרטיס) ניתן להבחין בלחצן קטן.  לחיצה עליו מפעילה את מנגנון ה-WPS של נקודת הגישה.

  • בצד התחתון של התמונה (שהוא החלק האחורי של הכרטיס) ניתן להבחין בכניסת ה-micro USB המחברת אותו, באמצעות הכבל המסופק, אל המחשב.

  • בצד ימין של התמונה ניתן להבחין ברכיב האלקטרוני העיקרי עליו מתבסס כרטיס הרשת TEW-684UB - ה-RT3573L של חברת Ralink, הנמצא מתחת לכיסוי מתכת שהוסר.   משמאלו ניתן להבחין בשלושת המגברים של חברת SiGe מדגם SE5512L.  משמאלם של הרכיבים ניתן להבחין במחברי ה-U.FL הזעירים המאפשרים חיבור של אנטנות חיצוניות.

 

תוכנת הפעלה ו-Driver של ה-TEW-684UB

כפי שהוזכר לעיל, הרכיב האלחוטי עליו מתבסס ה-TEW-684UB, הוא של חברת Ralink.  חברת Ralink שינתה לאחרונה את תוכנת ההפעלה שלה ועתה היא כוללת תמיכה בכל הרכיבים האלחוטיים שלה - אין צורך להוריד תוכנה לכל רכיב בנפרד.  גם החזות של התוכנה השתנתה והיא עתה הרבה יותר ידידותית ונוחה להפעלה. 

התוכנה של TRENDnet שצורפה לכרטיס מבוססת על זו של Ralink וזהה לה במראהלפיכך, אני ממליץ להשתמש דווקא בזו שנמצאת באתר Ralink, שהיא ברוב המקרים עדכנית יותר מזו הנמצאת על הדיסק המצורף לכרטיס או זו המצויה באתר של TRENDnetאת התוכנה של Ralink ניתן להוריד מה-link השני בדף הזה.

התקנת התוכנה לא דורשת יותר משתי לחיצות על כפתור ה-Next ובסיומה אין צורך לבצע reboot למחשב - גם לא לזה המריץ Windows XP.

הערה חשובה מאוד:  את התקנת התוכנה יש לבצע לפני חיבור הכרטיס למחשב.  רק אחרי השלמת ההתקנה, יש לחבר את הכרטיס לכניסת USB במחשב.  חיבור הכרטיס למחשב לפני ההתקנה עלול לגרום בעיות רבות.

לאחר התקנת התוכנה וחיבור הכרטיס, ניתן למצוא ב-tray של Windows צלמית (ICON) המפעילה את התוכנה.  לחיצה על כפתור "זכוכית המגדלת" בחלון הימני של התוכנה, מציג בחלקה השמאלי את כל הרשתות שהכרטיס מצליח לאתר.  באותו אופן, לחיצה על כפתור ה-"רשימה" הנמצא מימין ל-"זכוכית המגדלת" יציג מידע לגבי החיבור.

כפי שניתן לראות בצילום המסך משמאל, התוכנה מציגה את מספר זרמי המידע הפעילים ואת איכות האות של כל אחד מהם.  במקרה זה, כיוון שמדובר בכרטיס מסוג 3X3, ניתן להבחין בשלושת זרמי המידע וברמת הרעש בכל אחד מהם. 

בחלק העליון של החלון השמאלי, ניתן להבחין על הרקע הכחול במהירות החיבור בפועל (450Mbps), ב-SSID של ה-AP, בכתובת ה-IP ובערוץ הפעילות.  בחלק התחתון של החלון הימני, ניתן להבחין בסוג ההצפנה וכתובת ה-MAC של ה-AP אליו הכרטיס מחובר.

כמובן שבמידה והכרטיס המחובר למחשב הוא מסוג 2X2, מספר הזרמים המוצג הוא 2 והמהירות היא 300Mbps - זאת כפי שניתן לראות משמאל.

 

בדיקת ביצועיים

לצורך בדיקת הביצועים, נעשה הפעם שימוש בשלושה מחשבים, שניים ניידים ואחד נייח.

על לוח האם של המחשב הנייח מובנה כרטיס רשת הפועל במהירות של 1G.  הכרטיס חובר ל-switch של 1G (מתוצרת Edimax דגם ES-5500P) שאליו חובר גם ה-AP מדגם TEW-690AP.  גירסת הקושחה שהותקנה ב-AP היא 1.0.0.8 מיום 27/5/2011.

על מחשב הנייד הראשון, מדגם S10e של חברת Lenovo, הותקנה תוכנת ההפעלה וה-driver של חברת Ralink ואח"כ חובר כרטיס הרשת (TEW-684UB).  ה-driver שנבדק הוא מגירסא 3.2.1 (מתאריך 25/4/2011) ותוכנת ההפעלה היא מגירסא 4.1.1 (מתאריך 19/5/2011).

במחשב הנייד השני, דגם X61s של חברת Lenovo, מותקן באופן קבוע כרטיס רשת אלחוטי Ultimate-N 6300 של חברת Intel.  זהו כרטיס Mini-PCI בתקן N מסוג 3X3 התומך במהירות של 450Mbps.  ה-driver בו נעשה שימוש הוא מגירסא 14.1.1 מתאריך 6/6/2011.

לצורך השוואה נבדקו על מחשב ה-S10e עוד 2 כרטיסי רשת:

  • ה-Edimax EW-7718Un - כרטיס תקן N בחיבור USB במבנה 2X2.

  • ה-TP-LINK TL-WN772N - כרטיס USB התומך במהירות של 150Mbps בלבד (1X1) עם אנטנה חיצונית.

פרט להגדרת SSID והצפנה אלחוטית בתקן WPA2, הבדיקה נעשתה תוך שימוש במאפייני ברירת המחדל של קושחת ה-AP וה-driver-ים של כרטיסי הרשת.

כרגיל בבדיקות הביצועים אצלי, תוכנת הבדיקה בה נעשה שימוש היא IPERF.  המתודולוגיה בה נעשה שימוש לצורך הבדיקה, מפורטת במדריך הנמצא כאןהסבר לגבי תוכנת IPERF ניתן למצוא באותו מדריך, בפרק "אופן ההפעלה של iperf". 

המחשב הנייח, שכתובת ה-IP שלו היא 10.0.0.1, שימש כשרת ה-iperf ועליו הורצה הפקודה:

iperf -s -w 128KB

 

על המחשבים הניידים הורצה הפקודה הבאה 4 פעמים:

iperf -c 10.0.0.1 -t 30 -P 2 -w 128KB

 

התוצאות המופיעות בטבלה להלן הן הממוצע של 4 ההרצות הללו.  כל התוצאות הן ביחידות של Mbps. 

  מיקום A מיקום B מיקום C מיקום D מיקום E
TEW-684UB 124.8 122.3 98.3 106.8 39.9
Ultimate-N 6300 126.8 85.1 51.4 58.0 15.0
Edimax EW-7718Un 114.0 120.5 78.8 79.3 23.3
TP-LINK TL-WN722N 92.3 90.8 44.6 52 20.2

התוצאות המתקבלות הן מצוינות ובמקרים רבים עוברת 100Mbps.  השילוב בין שני התקנים התומכים ב-450Mbps - נקודת הגישה TEW-690AP וכרטיס הרשת האלחוטי TEW-684UB - מוכיח את עצמו בכל הנקודות שנבדקו.  גם כרטיס ה-6300 של Intel, אף שאינו מצליח להגיע לתוצאות של מוצרי TRENDnet, אינו קוטל קנים ומוכיח שגם באמצעותו ניתן להגיע לתוצאות טובות מאוד.

מעניין לראות שגם כרטיסים אלחוטיים שאינם תומכים ב-450Mbps, מצליחים להשיג תוצאות מרשימות מול ה-TEW-690AP.

על מנת להשוות את ביצועי הכרטיסים מול נתב בתקן N התומך רק בשני זרמי מידע, בוצעה אותה בדיקה מול הנתב TL-WR1043ND של חברת TP-LINK.  נתב זה נסקר על ידי כאן

  מיקום A מיקום B מיקום C מיקום D מיקום E
TEW-684UB 53.4 52.7 44.2 46.1 29.3
Ultimate-N 6300 83.9 80.3 34.1 36.3 9.3
Edimax EW-7718Un 71.0 64.4 50.0 46.4 29.4

התוצאות שהתקבלו במקרה זה אופייניות לנתב 300Mbps וכצפוי, אין לכרטיסי 3X3 יתרון משמעותי על כרטיסי 2X2 מול נתב מסוג זה.

 

מסקנות והתרשמות

השימוש בנקודת הגישה TEW-690AP מוכיח מעבר לכל ספק שניתן להשיג מהירויות העולות על 100Mbps, גם באופן אלחוטי.  מעבר לכך, השילוב שלה עם המתאם TEW-684UB מאפשר השגת מהירויות אלה בטווחים ארוכים, גם כאשר ה-AP ממוקם בממ"ד.  זוהי בשורה מעולה לכל מי שמתקשה להשיג חיבור אלחוטי מהיר בבתים ישראלים הכוללים קומות וקירות בטון.

כפי שניתן להיווכח מהתמונות המופיעות בסקירה זו, איכות הבניה של ה-AP והמתאם - מעולה.  ההתקנה הראשונית של ה-AP מאוד פשוטה ומהירה וגם ה-DRIVER והתוכנה של כרטיס הרשת הותקנו ללא שום בעיה.  ה-AP וכרטיס הרשת היו יציבים לאורך כל הבדיקה ולא נרשמה בהם אף תקיעה או בעיה אחרת.

העלות של ה-AP והכרטיס אינה שווה לכל נפש (מחיר מומלץ של $188 ו-$83 בהתאמה), אך ניתן למצוא אותם ב-EBAY בעלויות נמוכות יותר.  מי שאינו יכול לוותר על חיבור אלחוטי גם בתנאים קשים, ימצא בצמד הזה פתרון יעיל ביותר.  נותר רק לקוות שהיבואן של מוצרי TRENDnet בארץ (חברת Midi-Com) ישכיל להביא מוצרים אלה בהקדם.

 

פרטים נוספים

אתר היצרן -- http://www.trendnet.com

אתר היבואן של מוצרי TRENDnet בישראל --  http://www.getter-tech.co.il

אתר המוצר -- TEW-690AP

דף מידע -- TEW-690AP Data Sheet

מדריך התקנה מקוצר -- TEW-690AP Quick Installation Guide

מדריך למשתמש -- TEW-690AP User's Guide

סימולטור -- TEW-690AP Emulator

אתר כרטיס הרשת האלחוטי -- TEW-684UB

דף מידע על כרטיס הרשת האלחוטי -- TEW-684UB Data Sheet

מדריך ההתקנה לכרטיס הרשת האלחוטי -- TEW-684UBInstallation Guide