[Reviews/DIR-645/includes/inc_head.htm]

NetCHEIF Articles

  דף הבית | פורום | בלוג | צור קשר | חיפוש | אודות

 

סקירת הנתב
דגם DIR-645
של חברת D-Link

תאריך הסקירה: ספטמבר 2012
מאת: לביא שיפמן

הקדמה

ה-DIR-645 של חברת D-Link הוא נתב אלחוטי בתקן N הפועל בתדר 2.4Ghz בלבד, הכולל 4 יציאות קוויות של 1 ג'יגה (1G) כניסת USB אחת ומערך אנטנות יחודיי. 

הנתב משתייך למשפחת ה-Amplifi של חברת D-Link הכוללת שורה של מוצרי תקשורת בייתים, המיועדים להתמודד עם בתים גדולים והעברה איכותית של אותות אודיו ווידאו בטווחים גדולים.

הנתב, ששמו המלא הוא "D-Link Amplifi Whole Home Router 1000, model DIR-645" הוא בעל מבנה גלילי המתבסס על אנטנה בעלת 6 אלמנטים הניתנת לכיוון באופן אוטומטי. 

תכונה זו, המכונה Beam Forming, מאפשרת לנתב לעקוב אחר כיוון המחשב אליו הוא משדר ולרכז את כל עוצמת המקמ"שים לאותו כיוון.

בתמונה משמאל ניתן לראות את ההבדל בין מערך אנטנות רגיל (Omni Directional), המשדר בעוצמה שווה לכל הכיוונים, לבין מערך אנטנות כיווניות שכל העוצמה שלו מרוכזת בכיוון אחד.

לפני כשנה וחצי סקרתי נקודת גישה אלחוטית של חברת Rockus, הפועלת בתקן G, אשר עושה שימוש במנגנון דומה בעל 12 אלמנטים.  בדיקת הביצועים של אותה נקודת גישה הוכיחה את היתרונות של טכנולוגית ה-Beam Forming אל מול אנטנות סנדרטיות.

במסגרת סקירה זו בחנתי את תכונותיו של הנתב DIR-645 ואת הביצועים האלחוטיים של מערך האנטנות הייחודי שלו, אותו מכנה D-Link בשם "Smart Beam", אל מול נתב בעל 3 אנטנות סטנדרטיות.

 

מה מגיע בקופסא

הנתב DIR-645 מגיע בתוך קופסא שהצבעים השולטים בה הם לבן, שחור וירוק-טורקיז.  על דפנות הקופסא ניתן למצוא את מאפייני הנתב, תיאור של תכונותיו העיקריות והסבר עקרוני על אופן פעולת מנגנון ה-Smart Beam.  בחלק התחתון של הקופסא נמצאת מדבקה גדולה המציינת את המספר הסידורי של המתאם, כתובת ה-MAC שלו וגירסת החומרה.

בתוך הקופסא נמצאת אמבטיית קרטון ממוחזר הכוללת את הפריטים הבאים (ניתן להיעזר בצילום המצ"ב).  כל הפריטים עטופים בשקיות ניילון והנתב עצמו עטוף בנילון נצמד שיש להסירו.

  • הנתב נתון במארז העשוי מפלסטיק שחור ומבריק.  בחזית הנתב יש ארבע נוריות המציינות את מצבו של הנתב ואופן תיפקודו ושני מפסקים - WPS ו-ON/OFF.  גובהו של הנתב הוא 19 ס"מ, עומקו 12 ס"מ ורוחבו 9.5 ס"מ.  בחלקו העליון והאחורי נמצאים מספר פתחי איוורור המאפשרים לחום המתפתח בתוכו להתפזר בסביבה. 

    על בסיסו של הנתב יש מדבקה הכוללת פרטים כמו דגם הנתב, מספרו הסידורי, כתובת ממשק ההגדרה, שם המשתמש והסיסמא, כתובות ה-MAC וסיסמאות ה-WPS.  כפתור ה-RESET של הנתב נמצא אף הוא על בסיס הנתב.

  • ספק כוח מיוצב הפועל במתח של 5V ומספק זרם של 2.5A.  במידה והספק מחובר לאמבטיית שקעים, הוא יהפוך את השקע שלצידו לבלתי זמין. 

  • תקליטור המכיל אשף התקנה (Install Wizard), מדריך התקנה, מדריך משתמש ומדריך לתוכנת Share Port (הסבר על התוכנה יש בהמשך).  כל המדריכים הם בשפה האנגלית.

  • העתק מודפס של מדריך התקנה במספר שפות, אך ללא עברית.

  • תעודת אחריות ורישיון שימוש ב-GNU.

  • כבל רשת כחול באורך של כ-1 מטר לחיבור הנתב למודם ה-ADSL/כבלים.

 

מבנה פנימי

על מנת לפרק את הנתב, יש לפתוח 2 ברגי פיליפס הנמצאים בתחתית הנתב, מתחת למדבקה.  כפי שניתן להבחין בתמונה משמאל, ה-DIR-645 מבוסס לוח ראשי עליו מולחמים כל הרכיבים ואנטנה יחודית הנמצאת בראשו.

 על הלוח ניתן להבחין במרכיבים העיקריים הבאים:

  • בחזית הנתב,  ניתן להבחין במפסקים ובנוריות ה-LED של הנתב, מלמטה למעלה:

    = נורית Power הדולקת באופן קבוע כאשר הנתב פועל ומעליה מפסק ה-ON/OFF.

    = נורית ה-WPS והמפסק המפעיל את המנגנון.

    = נורית ה-WIFI הדולקת באופן קבוע כאשר הרכיב האלחוטי פעיל.

    = נורית ה-WLAN הדולק באופן קבוע כאשר נוצר קשר עם רשת האינטרנט.

  • מתחת לנורית ה-POWER ניתן להבחין בלחצן ה-RESET של הנתב.

  • מאחור ניתן להבחין בחיבורים ובמפסקים הבאים (מימין לשמאל בתמונה למטה) -- כניסת מתח, כניסת WAN, ‏4 כניסות LAN וכניסת USB.

  • בחלק העליון של הנתב ניתן להבחין באנטנה היחודית של ה-DIR-645.

    האנטנה מורכבת מ-3 אלמנטים ניצבים ו-3 אנטנות מישוריות המודפסות על הכרטיס עצמו.  האנטנות מחוברות למגברי ה-RF באמצעות מחברי U.FL זעירים.  האלמנט הניהולי של האנטנות מתחבר לנתב באמצעות קונקטור בעל 6 מוליכים.

  • מתחת לכיסוי המתכתי נמצאים הרכיבים העיקריים עליו מתבסס הנתב.

    לחיצה על התמונה משמאל תציג אותה ברזולוציה מלאה, אך יש לקחת בחשבון שגודלה כ-23.5M כך שזמן הטעינה שלה יכול להיות ארוך.  תמונה מוקטנת ומעט פחות איכותית ניתן למצוא כאן.

    = המעבד המוכלל ‏RT3662 של חברת Ralinkזהו SoC הפועל במהירות של 500Mhz המנהל את מנגנון ה-NAT והתקשורת האלחוטית. 

    D-Link בחרה שלא לנצל את יכולתו של המעבד לתמוך גם בתדר 5Ghz ולנהל שני פורטי USB.

    מעניין לציין שרכיב זה מפעיל גם את הנתב הדואלי BR-6475nD של חברת Edimax, אותו סקרתי לאחרונה.

    = בצד הימני של הלוח ניתן למצוא את הרכיב RTL8367 של חברת Realtek המנהל את חמשת הפורטים של התקשורת הקווית (switch) של הנתב.  גם רכיב זה נמצא ב-BR-6475nD שהוזכר.

  • ה-M14D5121632A של חברת ESMT הוא רכיב ה-RAM של הנתב, בנפח של 64MB, המשמש בעיקר לשמירת טבלאות הניתוב.  רכיב בנפח כזה מבטיח מספר קשרים (connections) גבוה ויציבות טובה.

  • רכיב ה-Flash Memory, המכיל את הקושחה של הנתב, מבוסס על ה-MX25L6406E של חברת Macronix.  נפחו של הרכיב מאפשר טעינת קושחה בגודל של עד 8MB. 

  • שלושת הרכיבים השחורים של חברת Bothhand הם המקמ"שים (מקלטים/משדרים) של פורט ה-WAN וארבעת פורטי ה-LAN.

 

התקנה והגדרות ראשוניות

על מנת להתקין את ה-DIR-645 יש לחבר את יציאת כרטיס הרשת במחשב, באמצעות כבל רשת סטנדרטי, לאחד מפורטי ה-LAN של הנתבלאחר מכן יש לחבר את יציאת ה-WAN של הנתב, באמצעות כבל הרשת המסופק, אל מודם הפס הרחב ולחבר את הנתב לספק הכח. 

עתה זה יש ללחוץ על מפסק ה-ON/OFF ולהמתין כדקה וחצי עד שנוריות ה-WAN וה-WiFi יאירו באופן קבוע.  בשלב זה אפשר להיכנס לתפריטי הנתב דרך הכתובת http://192.168.0.1, תוך שימוש בשם המשתמש admin וללא סיסמא. 

כל הפרטים הללו מופיעים על המדבקה הנמצאת בבסיס הנתב.

במידה ובשלב האתחול הנתב לא יאתר פעילות בפורט ה-WAN, תופיע לפני מסך ה-LOGIN הודעת שגיאה (ראו תמונה משמאל).  על מנת לדלג על הודעת השגיאה ולגשת לתפריטי הניהול יש ללחוץ על ה-LINK בסעיף 2 של המסך.

לאחר ביצוע ה-Login יופיע "מסך בית" שכמו כל שאר מסכי התפעול של הנתב, מחולק לארבעה אזורים. 

החלק העליון, מתחת ללוגו של חברת D-Link, כולל את התפריט הראשי של הנתב.  בצד שמאלי מופיעים תת-התפריטים הרלוונטים לכל אלמנט בתפריט הראשי. 

החלק המרכזי של המסך כולל את הפרטים הרלוונטיים לתפריט שנבחר והחלק הימני כולל עזרה מקוצרת על השדות המופיעים בחלק המרכזי.

מעל הלוגו של חברת D-Link ישנם פרטיים טכניים לגבי הנתב - גרסת החומרה, גרסת הקושחה ודגם הנתב.

לצורך ההגדרה הראשונית יש ללחוץ על כפתור ה-"Internet Connection Setup Wizard" המפעיל אשף התקנה בן 3 שלבים - קביעת סיסמת הכניסה לנתב, הגדרת אזור זמן והגדרת החייגן.  בסיום יש להקיש על כפתור ה-Connect. 

אשף ההתקנה אינו מטפל בהגדרת ואבטחת המנגנון האלחוטי ויש לבצע שינויים אלה באופן ידני דרך התפריט Wireless Settings המופיע בצד שמאל. 

גם כאן ניתנת למשתמש האפשרות לבצע את ההגדרות באופן ידני או באמצעות תהליך מובנה, בעל 3 שלבים, המופעל על ידי הלחיצה על הכפתור Wireless Connection Setup Wizard.

למי שאינו מעוניין להתעסק עם הגדרה דרך תפריטי הנתב מספקת D-Link, על התקליטור המצורף לנתב, אשף התקנה (wizard).  האשף מבצע פעולות בסיסיות, כמו הגדרת החייגן, סיסמת כניסה לנתב ומאפייני החיבור האלחוטי.

רוב התהליך הוא אוטומטי לחלוטין ובמהלכו נדרשת התערבות מינימלית של המשתמש.  כל מה שנדרש הוא לחבר את כבלי המתח והרשת על פי המבוקש וללחוץ NEXT במקומות הנחוצים.

בנוסף, באמצעות הממשק הראשי של התקליטור ניתן לעיין במדריך המשתמש של הנתב ולהתקין את תוכנות העזר שלו.

למרות שעשתה זאת למספר נתבים מתוצרתה, חברת D-Link לא פיתחה לנתב זה סימולטור המאפשר להתנסות בתפריטי שלו. 

 

תכונות עיקריות

בפרק הזה אסקור את התכונות העיקריות של הנתב. 

גישה לתפריטי הנתב:  ב-DIR-645 מוגדרים שני משתמשים -- ADMIN ו-USER.  סיסמת ברירת המחדל של שניהם ריקה וניתן לקבוע לכל משתמש סיסמא משלו.  בעוד שמשתמש ה-ADMIN יכול לבצע כל פעולה בנתב, משתמש ה-USER רק יכול לצפות בתפריטים.  ניתן לגשת לתפריטי הניהול של הנתב גם מרחוק (REMOTE ACCESS).  גישה זו אפשרית רק באמצעות דפדפן אך היא אינה חייבת להתבצע דרך פורט 80.

חייגני WAN:  הנתב תומך בכל חייגני ה-WAN הנפוצים, כולל בחייגן L2TP של רשת הכבלים.

רשת ה-LAN הקווית:  הנתב תומך ב-4 כניסות קוויות במהירות של עד 1G.  בחזית הנתב אין נוריות המצביעות על הכניסות המחוברות.

מנגנון ה-DHCP:  מנגנון ה-DHCP של הנתב מקצה את כתובת ה-IP עם חלון זמן של שבוע.

קביעת כתובת IP לפי MAC:  ה-DIR-645 מאפשר לקבוע כתובת IP קבועה על פי כתובת ה-MAC של כרטיס הרשת.  בקביעת כתובת ה-IP ניתן להיעזר בשם ה-NetBIOS של המחשב.

רשת ה-WIFI:  ה-DIR-655 תומך בתקן N בתדר 2.4Ghz ותומך לאחור בתקן G ובתקן B.   ניתן להפעיל את המנגנון האלחוטי במספר אופנים -- B בלבד, G בלבד, N בלבד, B ו-G בלבד, G ו-N בלבד ובשילוב של B,‏ G ו-N.  כל 13 הערוצים של תדר ה-2.4Mhz נתמכים בנתב וניתן לקבוע את ערוץ הפעילות באופן ידני או אוטומטי (roam). 

אבטחה אלחוטית:  הנתב תומך ב-WEP, ב-WPA וב-WPA2 ומאפשר להשתמש במנגנון WPS

שימוש בנתב כ-AP:  לא ניתן להשתמש ב-DIR-645 כנקודת גישה (AP) אלחוטית תוך שימוש במנגנון ה-WDS.  הנתב יכול לשמש כנקודת גישה אלחוטית רק בחיבור קווי לנתב אחר.

הפנית PORT-ים:  הפנית (פתיחת) פורטים יכולה להתבצע בכל שלושת השיטות המקובלות -- VIRTUAL SERVER, ‏PORT FORWARDING ו-APPLICATION RULES.  בכל השיטות הללו ניתן לקבוע לוח הזמנים להפעלת וכיבוי החוק.  בחוקים בהן נדרש לציין את כתובת ה-IP של המחשב, ניתנת רשימת עזר המציינת ליד כל כתובת IP את שם ה-NetBIOS של המחשב. 

בכל אחת משתי השיטות הראשונות (VS ו-PF) ניתן לקבוע 24 חוקים שונים וב-AR ניתן לקבוע 32 חוקים.  יש לציין שבכל המנגנונים קיימת רשימה מוכנה מראש של אפליקציות, כך שבחירה באחת מהן תקבע את הפורטים הדרושים לה באופן אוטומטי.  על מנת שהחוק יכנס לתוקף יש לסמן V ב-CHECK BOX הנמצא משמאל וללחוץ על Save Settings.  הסרת סימן ה-V ולחיצה על כפתור ה-Save Settings תפסיק את פעולתו.

חומת אש (FIREWALL):  מנגנון ה-FIREWALL של ה-DIR-645 מאפשר להגדיר מספר שכבות אבטחה שימנעו כניסה של תקשורת עוינת לסביבת הרשת הביתית.  מעבר לשכבות ההגנה הסטנדרטיות - VPN Passthrough ו-DMZ, ניתן למצוא בנתב זה מנגנונים ייחודיים, כמו מידת החופש של ה-NAT בהעברת מידע ב-TCP וב-UDP מרשת האינטרנט אל המחשבים המחוברים לנתב.  הסבר מפורט על מנגנונים אלה ניתן למצוא במנגנון העזרה המובנה של הנתב.

הגבלת גישה והתחברות (ACCESS CONTROL):  מנגנון ה-MAC FILTERING המובנה בנתב פועל הן למחשבים המחוברים קווית והן לאלה המחוברים אלחוטית.  ניתן לקבוע חוקים כללים שיהיו תקפים לכל המחשבים המחוברים לנתב ובנוסף חוקים ספציפיים לפי כתובת IP או כתובת MAC.

ישנם 3 סוגים של חוקים - רישום לוג גישה לאתרים, הגבלת גישה חלקית והגבלת גישה מוחלטת.  במקרה של הגבלה חלקית, ניתן לקבוע טווחי IP או פורטים אליהם תותר הגישה.  לכל החוקים ניתן לקבוע לוחות זמנים, מבוססי טווחי יום ושעה שבהם הם יהיו פעילים. 

DNS דינמי:  הנתב תומך במנגנון DNS דינמי המאפשר גישה לנתב דרך שם URL-י ולא דרך כתובת IP.  ניתן להשתמש ב-DYNDNS או בשירות של D-Link המכונה DLINKDDNS.

תעדוף תעבורה (QOS):  מנגנון ה-QOS של הנתב תומך בשתי שיטות תעדוף - Strict Priority Queue ו-Weighted Fair Queue.  המנגנון הראשון מבסס את העדיפות על פי סוג התעבורה, כפי שהוגדר בכל אחת מכניסות ה-LAN של הנתב.  המנגנון השני מתבסס על מגבלת נפח תעבורה כפי שהוגדרה בכל פורט.  המערכת תתעדף את התנועה, על פי סוג המנגנון שהוגדר, הן בהעלאת נתונים (UPLINK) והן בהורדת נתונים (DOWNLOAD).

Guest Zone:  ה-DIR-645 תומך בסביבה אלחוטית נוספת המיועדת לאורחים המשתמשים בנתב.  סביבה זו, המוגדרת כ-SSID נוסף, ניתנת להפרדה מהסביבה הראשית של הנתב.  את מנגנון ה-Guest Zone ניתן להכפיף ללוח זמנים של ימים ושעות. מוגדרים מראש.

שרתי מדיה:  אל פורט ה-USB של ה-DIR-645 ניתן לחבר דיסק חיצוני המשתף מוזיקה וסרטי וידאו ב-DLNA או כשרת iTunes. 

תמיכה ב-IPv6:  ה-DIR-645 תומך באופן מלא בחיבורים וכתובות IP במנגנון IPv6.  לנתב יש גם FIREWALL יעודי התומך ב-IPv6 שניתן להגדיר בו 32 חוקי תעבורה שונים.

בקרת הורים (Parental Control):  ל-DIR-645 אין מנגנון קרת ההורים" עצמאי והוא עושה שימוש במנגנונים חיצוניים של OpenDNS המתבססים על ניטור שרתים.  המנגנונים הנתמכים על ידי הנתב הם Advanced DNS,‏ OpenDNS Family Shield (פתרון חינמי) ו-OpenDNS Parental Controls (בעלות של $20 לשנה).

פורט ה-USB‏ (Share Port):  לנתב יש יציאת USB 2.0 מובנית.  ביציאה זו ניתן להשתמש לצורך חיבור מדפסת או דיסק קשיח בין המחשבים ברשת.  שיתוף המשאבים הללו מתבצע על ידי תוכנה מיוחדת של D-Link, המכונה Share Port, שיש להתקין על כל מחשב ברשת. 

מנגנון ה-Share Port מאפשר, בכל רגע נתון, רק למחשב אחד להיות מחובר למשאב.  במקרה והמשאב תפוס, ניתן, באמצעות התוכנה, לבקש להתחבר אליו ברגע שהוא יתפנה, אבל לא ניתן לכפות התנתקות של מחשב מהמשאב.  בסה"כ זוהי תכונה נחמדה אבל היא אינה מהווה תחליף אמיתי לשיתוף משאב בין כל המחשבים ברשת.

סטטיסטיקות, סטטוס ו-LOG:  תפריט הסטטוס של הנתב מאפשר לצפות במידע מפורט על תצורת הנתב, חיבורי ה-WAN וה-LAN, בנתוני סטטיסטיקה מפורטים וברשימת כל ה-SESSIONS שמנהל הנתב מול רשת האינטרנט, הן ב-IPv4 והן ב-IPv6.  ה-LOG של ה-DIR-645 מפורט ביותר וניתן לסנן את ההודעות על פי חשיבות או תחום.

עדכון קושחה:  ניתן לבדוק את זמינותו של עדכון קושחה (firmware) ל-DIR-645 מתוך תפריטי הנתב.  במידה ונמצא עדכון, יש להוריד את הקובץ לדיסק המקומי במחשב ולטעון אותו לנתב משם.  בנוסף, ניתן לשמור את הגדרות הנתב בקובץ חיצוני ולטעון אותן על פי הצורך.

מנגנון עזרה (HELP):  בחלק הימני של כל מסך יש הסבר עקרוני על תפקידו של כל שדה במסך.

זמני טעינה ו-REBOOT:  מעט מאוד הגדרות בנתב דורשות REBOOT.  במקרים שהדבר נדרש, התהליך נמשך 70 שניות.

תמיכה ב-DD_WRT:  נכון למועד הבדיקה, אין לנתב זה גרסת DD_WRT.

סימולאטור (SIMULATOR):  לנתב זה אין סימולאטור המאפשר להתנסות ולהכיר את תפריטי הנתב בסביבת האינטרנט.

 

ביצועיים קווים

כל בדיקות הביצועים נעשות באמצעות תוכנת iperf כמוסבר במדריך הזה.

בשלב ראשון נמדדו הביצועים של הנתב כאשר שני מחשבים, בעלי כרטיסי רשת התומכים במהירות 1G, מחוברים לפורטי ה-LAN.  במצב זה הושגו תוצאות של 817.5Mbps בזרם אחד של מידע ו-939.5Mbps בארבעה זרמים מקבילים.  ביצועים אלה הם במסגרת הערכים הצפויים ומלמדים שה-switch של הנתב מטפל היטב במהירות של 1G.

בשלב הבא נבדקו ביצועי הנתב כאשר אחד המחשבים מחובר ליציאת ה-LAN והשני ליציאת ה-WAN.  בדיקה זו בוצעה פעמים - כאשר המחשב המחובר ל-WAN משמש כשרת והשניה כאשר אותו מחשב משמש כלקוח.  מטרת בדיקה זו היא לבדוק את יעילות מנגנון ה-NAT ותרגום הפורטים של הנתב ולמדוד את רוחב הפס המקסימאלי האפשרי בערוץ ה-WAN<-->LAN. 

כפי שניתן לראות בתוצאות המפורטות בטבלה להלן, ה-DIR-645 מגיע למהירויות גבוהות מאוד, הן בערוץ העולה והן בערוץ היורד.  אלה הם נתונים מצויינים המעידים על יכולתו של הנתב להתמודד עם עומסי תעבורה גבוהים.

 

במבחן השלישי נבדק מספר החיבורים (connections) איתו יכול להתמודד הנתב בו זמנית.   בדיקה זו נעשית באמצעות התוכנה  Max_Session_Tool הדורשת שני מחשבים - האחד מוגדר שרת (server), המחובר ליציאת ה-WAN של הנתב, והשני לקוח (client), המחובר לאחת מכניסות ה-LAN. 

במהלך הבדיקה פותח הלקוח מול השרת מספר הולך וגדל של חיבורים (sessions) זאת עד שהנתב קורס.  נקודת הקריסה מציינת את מספר החיבורים המקסימאלי האפשרי.  ה-DIR-645 קרס ב- 15,547 חיבורים.  גם זו תוצאה טובה מאוד המעידה על הפוטנציאל הטמון בנתב.

 

ביצועים אלחוטיים

גם הביצועים האלחוטיים של הנתב  DIR-645 נמדדו באמצעות תוכנת iperf.  בבדיקה חובר לנתב, באופן קווי, מחשב בתצורת "שרת" ומחשב אחר, בו הותקנו המתאמים האלחוטיים, שימש כ-"לקוח".  מידע מפורט על התוכנה, מהיכן להוריד אותה וכיצד להתקין ולהריץ אותה, ניתן למצוא במדריך המפורט של התוכנה כאן.  במדריך ניתן למצוא תיאור מפורט של המתודולוגיה בה אני משתמש לבדיקת ביצועי הנתבים אותם אני בוחן.

כ-שרת" משמש מחשב שולחני בעל מעבד E8400 במהירות 3Ghz עם 8GB של זכרון RAM וכרטיס רשת קווי הפועל במהירות של 1Gbps.  המחשב מריץ Windows 7 בגרסת Ultimate.  המחשב הנייד שמשמש כ-"לקוח" הוא Lenovo X61s בעל מעבד L7500 במהירות 1.6Ghz,‏ 4GB של זכרון RAM ו-SSD מסדרת ה-320 של חברת Intel בנפח 160GB. 

Ultimate-N 6300במחשב זה מותקן כרטיס  Mini-PCI אלחוטי מסוג Ultimate-N 6300.  זהו כרטיס דואלי, הפועל בתקן N, המתבסס על מבנה אנטנות של 3X3 ותומך במהירות אלחוטית של עד 450Mbps. 

הכרטיס מחובר ל-3 אנטנות פנימיות הממוקמות סביב המסך של המחשב הנייד.  מערכת ההפעלה המותקנת על המחשב הנייד היא Windows 7 Home Premium.

בנוסף ל-Ultimate-N 6300 בוצעה בדיקת הביצועים גם אמצעות כרטיס הרשת EW-7722UnD של חברת Edimax.  זהו כרטיס דואלי עם ממשק אנטנות 2X2 המתבסס על הרכיב RT3572L של חברת Ralink בממשק USB.

כל הבדיקות בוצעו בגרסאות הקושחה וה-DRIVER-ים המעודכנים ביותר, תוך שימוש במאפייני ברירת המחדל של הנתבים והכרטיסים.  לא בוצע שום שינוי להגדרות ברירת המחדל של הנתבים והכרטיסים, פרט להגדרת הצפנה אלחוטית בתקן WPA2.

בטבלה המופיעה להלן ניתן לראות את תוצאות בדיקות הביצועים של הנתב  DIR-645.  כיוון שהרכיבים עליו מתבסס נתב זה דומים מאוד לאלה של ה-BR-6475nD, צורפו לטבלה גם נתוני הביצועים של נתב זה.  לצורכי השוואה כוללת הטבלה את נתוני הביצועים של הנתב TL-WR1043ND.  כל התוצאות בטבלה הן ב-Mbps.

מספר נקודות ראויות לציון:

  • קל מאוד להבחין ביתרון של מבנה האנטנות הייחודי של ה-DIR-645.  כרטיס ה-USB הציג, בכל המיקומים, ביצועים מצויינים העולים בהרבה על אלה שהושגו עם הנתב של EDIMAX, המבוסס על אותם רכיבים. 

  • מעבר לכך, בדיקה השוואתית עם תוצאות הביצועים של נתבים אחרים שבחנתי בעבר, מעלה כי ה-DIR-645 הציג במיקומים C ו-D את התוצאות הטובות ביותר שהושגו אצלי אי פעם.  לשם השוואה, ראו את התוצאות של הנתב הפופלרי TL-WR1043ND המופיעות בטבלה.

  • יחד עם זאת, גם ל-DIR-645 יש מגבלת טווח ובנקודה E המרוחקת כבר ניתן להבחין בכך.

הערה חשובה: בדיקות הביצועים נערכות בדירה הממוקמת בבית משותף, בסביבה עירונית צפופה.  בסיטואציה מעין זו קשה מאוד להעריך את כמות הרעש האלקטרומגנטי ומידת ההשפעה שלו על תוצאות הבדיקה.  לפיכך הביצועים האלחוטיים שנמדדו על ידי מהווים אינדיקציה ליכולתו של הנתב ובהחלט יתכן שבסביבה שונה ובמועד אחר יתקבלו תוצאות אחרות.  בנושא זה פירסמתי בבלוג שלי פוסט ארוך ואני מאוד ממליץ לקרוא אותו בעיון.

 

מסקנות והתרשמות

כשפותחים את האריזה של ה-DIR-645 קשה להאמין שמדובר בנתב. 

המבנה הגלילי, העדרן של אנטנות חיצוניות ומיעוט הנוריות המהבהבות בחזית הם עיצוב לא סטנדרטי לנתב בייתי.  אשתי, שרגילה לראות אותי בוחן נתבים מרובעים עם אנטנות בולטות ונוריות המרצדות כמו אורגן אורות, חשבה שהפעם אני חורג ממנהגי ובוחן מטחנת קפה...

אבל מתחת למעטה החיצוני מסתתר נתב עוצמתי, בעל מבנה אנטנות יחודי המציג ביצועים יוצאי דופן.  היכולת של הנתב לרכז בכל רגע נתון את כל עוצמת השידור בכיוון אחד משפרת את הביצועים ומאפשרת לו להתמודד עם בתים גדולים ומכשולים.

אבל ליכולת המצויינת של הנתב, המובססת על אנטנה יחודית, יש גם מחיר.  חברת D-Link משווקת את ה-DIR-645 במחיר מומלץ לצרכן של 649 שקלים, כשמחיר השוק שלו נע בין 530 שקלים ל-600 שקלים.  זהו מחיר גבוה בהרבה מזה של נתבים אחרים התומכים בתקן N וכניסות LAN של 1G. 

כך לדוגמא, ה-TL-WR1043 של חברת TP-LINK עולה היום כ-270 שקלים -- חצי מהמחיר של ה-DIR-645.  אפילו הנתב המקביל של D-Link, ה-DIR-655, שפרט לאנטנה היחודית והתמיכה ב-IPv6, זהה ל-DIR-645 בכל שאר תכונותיו, עולה כ-100 שקל פחות.

נתונים אלה הופכים את ה-DIR-645, אותו D-Link מכנה בצדק בשם "Whole Home Router", למתאים לבתים רחבי ידיים או ליישומים הדורשים טווח כיסוי גדול.  יחד עם זאת, במידה וניתן לשרשר באמצעות כבל רשת שני נתבים (ראו הסבר בפרק האחרון של המדריך הזה),  כנראה שעדיף לרכוש שני נתבים סטנדרטיים.

עדכון, מרץ 2013: המחיר המומלץ של ה-DIR-645 ירד ל-410 שקל, מה שאומר שמחיר השוק שלו יהיה פחות מ-400 שקל.  עלות זו הופכת אותו למומלץ ביותר לבתים גדולים.

 

מידע נוסף

אתר היצרן באנגלית -- http://www.dlink.com/us/en/home-solutions

אתר היצרן בעברית -- http://www.dlink.co.il/il

אתר המוצר באנגלית -- Whole Home Router 1000 (DIR-645)‎

אתר המוצר בעברית -- DIR-645

דף מידע -- Datasheet

מדריך התקנה מהירה -- Install Guide (קובץ ZIP)

מדריך למשתמש -- User Guide