[Reviews/7438RPn/includes/inc_head.htm]

NetCHEIF Articles

  דף הבית | פורום | בלוג | צור קשר | חיפוש | אודות

 

סקירת נקודת הגישה
Edimax EW-7438RPn

תאריך הסקירה: מאי 2012

הקדמה

השימוש ב-AP (נקודת גישה) היא אחת הדרכים הנפוצות ביותר להרחבת טווח הפעולה של הרשת האלחוטית.  באופן סכמטי אפשר לאפיין את נקודת הגישה כתחנת ממסר – היא ממוקמת בשולי טווח העבודה היעיל של הנתב ועל ידי קליטת האות האלחוטי ושידורו מחדש, היא מרחיבה את טווח הכיסוי.  המינוח המקצועי המקובל לפעולת שחזור האות הוא repeater ולעיתים קרובות זה המושג בו נעשה שימוש.

מבחינה פונקציונאלית, אין הבדלים רבים בין נקודת גישה לנתב.  במדריך הזה תיארתי כיצד ניתן להפוך נתב סטנדרטי לנקודת גישה אלחוטית, ותוך שימוש בסטנדרט WDS, להרחיב את טווח הרשת האלחוטית.  על מנת להרחיב את טווח העבודה של נתב שלא מיושם בו WDS, יש צורך לרכוש נקודת גישה (AP) ייעודית ולהגדיר אותה על פי מדריך המשתמש שלה.

יחד עם זאת, הגדרת הנתב ונקודת הגישה אינה תמיד טריוויאלית ובכל מקרה דורשת לעבור על מספר רב של שלבים.  כתוצאה מכך רבים מתקשים בהגדרה זו ולא תמיד מצליחים במלאכת השידוך.  המודעות לבעייתיות של הגדרת נקודות הגישה חלחלה אל היצרניות דרך פניות תמיכה רבות שהגיעו אליהן בנושא זה.

על מנת להתגבר על הבעייתיות ולהקטין את כמות הפניות, החלו רבות מהן להציע נקודות גישה שאינן דורשות התקנה מסובכת.  נקודות גישה אלה מתבססות על מנגנון ותיק, המכונה WPS, המשמש להגדרה אוטומטית של מאפייני האבטחה בכרטיס הרשת האלחוטי. 

מנגנון זה מתבסס על תהליך של "לחיצת ידיים" (handshake) בין הנתב לבין כרטיס הרשת.  הפעלתו מתבצעת על ידי לחיצה על כפתור חיצוני המצוי בכל נתב מודרני או באמצעות מערכת התפריטים שלו.  הפעלת מנגנון ה-WPS מאתחלת תהליך אוטומטי שבסופו מוגדר פרוטוקול האבטחה וסיסמת הגישה בכרטיס הרשת.

בנקודות הגישה החדשות, רתמו היצרנים טכנולוגיה זו על מנת לשדך בין נתבים לנקודות גישה.  בסקירה זו אבחן נקודת גישה מודרנית כזו - ה-EW-7438RPn של חברת EDIMAX.

 

מה מגיע בקופסא

נקודת הגישה EW-7438RPn, כמו כל שאר מוצרי EDIMAX מהשנים האחרונות, מגיעה בקופסא בצבע לבן.  כבר על חזית הקופסא מדגישה חברת EDIMAX את קלות ההתקנה של נקודת הגישה, אותה היא מכנה IQ Setup.

בתוך הקופסא הלבנה נמצאת קופסת קרטון פנימית הכוללת את הרכיבים הבאים (ניתן להיעזר בצילום המצ"ב למטה):

  • נקודת הגישה עצמה.  כפי שניתן להבחין בצילום, תקע החשמל מובנה בתוך נקודת הגישה ואין צורך בספק חיצוני.  גודלה של הנקודה הוא בסה"כ  7 ס"מ על 4.5 ס"מ והיא בולטת כ-4 ס"מ בלבד מהשקע.

    רוחבה הצר של נקודת הגישה מאפשר לשלב אותה בתוך אמבטיית שקעים מבלי שהיא תפריע לשאר השקעים.  בנוסף, הצבע הלבן המאפיין אותה, אינו בולט לעין והיא נראית כמו עוד תקע סטנדרטי.

    ניתן גם להבחין שלנקודת הגישה אין אנטנות חיצוניות - שתי האנטנות שלה הן פנימיות ומחוברות באופן ישיר אל המעגל המשולב עצמו (ראו תמונה בהמשך).  חברת EDIMAX שילבה בנקודת הגישה מפסק כיבוי והדלקה חיצוני - זהו צעד חכם המאפשר להדליק ולכבות את הנקודה בהתאם לצורך.

    כפי שניתן לראות בצילום, לנקודת הגישה שקע רשת אחד, הפועל במהירות של 10/100, המאפשר לחבר אליה מחשב או מתג (SWITCH).

  •  כבל רשת כחול, גמיש מאוד, באורך של כמטר אחד.

  • חוברת התקנה מהירה באנגלית.

  • דיסק המכיל עותק אלקטרוני של חוברת ההתקנה ושל מדריך המשתמש המלא של נקודת הגישה - שניהם באנגלית.  חברת פיקוק, היבואנית והמפיצה הבלעדית של מוצרי EDIMAX בישראל, מבטיחה כי בעתיד הקרוב תכלול הקופסא גם מדריך התקנה מהירה בעברית.  בשלב זה ניתן להוריד מדריך זה מאתר האינטרנט של החברה.

  • כרטיס ביקור עליו מודפסת כתובת ה-URL הייחודית של נקודת הגישה.  כתובת זו מתבססת על כתובת ה-MAC של הרכיב האלחוטי  של נקודת הגישה.

  • תעודת אחריות ל-12 חודשים.

 

מבנה פנימי

על מנת לפרק את נקודת הגישה יש לפתוח בורג פיליפס אחד הנמצא מתחת למדבקת המספר הסידורי.  לאחר פתיחת הבורג ניתן להסיר את המכסה העליון ולבחון את מבנה ה-EW-7438RPn.

כפי שניתן לראות בתמונה משמאל, נקודת הגישה מבוססת על SOC (ראשי תיבות של System On a Chip) מדגם RTL8198 של חברת Realtek.  זהו מעבד חזק, שנעשה בו שימוש גם בנתבים, המספק את כל הפונקציונאליות של נקודת הגישה. 

לצד המעבד נמצא רכיב  זכרון ה-FLASH, אשר מכיל את קושחת נקודת הגישה.  זהו רכיב מסוג MX25L1606E של חברת Macronix בנפח של 2MB.

הרכיב האלחוטי בו נעשה שימוש הוא ה-RTL8192, אף הוא של חברת Realtek.  זהו רכיב הפועל בתקן N ותומך במערך אנטנות של 2X2.  משני צידי הלוח ניתן להבחין באנטנות הפנימיות של נקודת הגישה.

בצד האחורי של הלוח, אשר אינו נראה בתמונה, מצוי רכיב ה-DRAM של נקודת הגישה.  זהו רכיב בנפח 32MB מדגם NT5SV8M16HS-6K של חברת Nanya.

המחבר הנראה בראש התמונה מספק את מתח עבודה מהספק המובנה בחלק התחתון.  הספק מבודד לחלוטין מהלוח ומתחבר ישירות אל שקע החשמל המובנה בנקודת הגישה. 

 

התקנה והגדרת ראשונית

את התקנת נקודת הגישה EW-7438RPn ניתן לבצע בשתי דרכים - אוטומטית, העושה שימוש בכפתור ה-WPS הממוקם בחזית הנקודה או ידנית, על ידי חיבור הנקודה, באמצעות כבל הרשת המצורף, למחשב.

ההתקנה האוטומטית מתבצעת על פי השלבים הבאים:

  • ראשית, יש לחבר את נקודת הגישה לשקע חשמל הנמצא בקרבת הנתב האלחוטי שאת האות שלו רוצים להגביר.  לאחר מכן יש להעביר את מפסק ההדלקה למצב ON ולהמתין כ-2 דקות עד שנורית האלחוט - השניה מלמעלה - תתחיל להבהב. 

    הערה: רצוי מאוד, שבשלב ההגדרה, שקע החשמל אליו מחוברת נקודת הגישה יהיה באותו חדר בו ממוקם הנתב ובמרחק של לא יותר משני מטר ממנו. 

  • עתה יש להפעיל את מנגנון ה-WPS בנתב.  ברוב המקרים פעולה זו מתבצעת על ידי לחיצה על כפתור חיצוני הנמצא על הנתב עצמו.  לעיתים רחוקות הפעלת מנגנון ה-WPS בנתב אפשרית רק מתוך תפריטי הנתב.  בכל מקרה, כדאי להעזר במדריך המשתמש של הנתב לצורך כך.  במקרה והנתב אינו תומך ב-WPS, יש לבצע הגדרה ידנית כמפורט בהמשך.

  • לאחר הפעלת מנגנון ה-WPS בנתב, יש להפעיל מנגנון זה גם בנקודת הגישה.  לשם כך יש ללחוץ על כפתור ה-WPS הנמצא בחזית למשך 2-3 שניות, עד שנורית ה-WPS - הרביעית מלמעלה - תתחיל להבהב.  בשלב זה יתחיל תהליך "לחיצת הידיים" בין הנתב לנקודת הגישה והוא ימשך בין 30 שניות ל-2 דקות.

  • סיום מוצלח של התהליך יאופיין בכך שנורית ה-WPS תדלק באופן קבוע.  במידה וכך, תוך כ-30 שניות תדלק גם הנורית העליונה בנקודת הגישה - נורית "רמת הקליטה".  במידה ונורית זו דולקת באופן קבוע - רמת הקליטה בין הנתב לנקודת הגישה היא טובה מאוד;  במידה והנורית מהבהבת - רמת הקליטה בינונית.

  • לאחר סיום מוצלח של תהליך "לחיצת היד", נורית ה-WPS תמשיך לדלוק עוד כ-5 דקות (זאת במקביל לנורית העליונה) ואח"כ היא תכבה.  רק לאחר שנורית ה-WPS כבתה, ניתן לכבות את נקודת הגישה, זאת על ידי העברת המפסק ל-OFF, ולהעביר אותה לשקע אחר.

  • בעת שהיא מחוברת לשקע המרוחק, יש לבחון את מצבה של נורית "רמת הקליטה" (הראשונה מלמעלה).  במידה והיא אינה מהבהבת, המשמעות היא שהשקע מרוחק מדי מהנתב ויש לחבר אותה לשקע קרוב יותר אליו.

במידה והנתב הנמצא ברשותך אינו תומך ב-WPS או במידה וההתקנה האוטומטית נכשלה, יש לבצע הגדרה ידנית

  • ראשית, יש לחבר את נקודת הגישה לשקע חשמל הנמצא בקרבת הנתב האלחוטי שאת האות שלו רוצים להגביר.  לאחר מכן יש להעביר את מפסק ההדלקה למצב ON ולחבר אותה, באמצעות כבל הרשת המסופק, אל המחשב.

  • עתה יש לתת למחשב כתובת IP ידנית - 192.168.2.99.  לשם כך ניתן להעזר במדריך הזה.  לאחר מתן הכתובת הידנית, יש להפעיל דפדפן ולעבור לכתובת האינטרנט המופיעה על כרטיס הביקור המצורף לערכה. 

    בתמונת תכולת הקופסא המופיעה לעיל ניתן להבחין שכתובת האינטרנט של נקודת הגישה שבדקתי היא http://extender5DC6C2.  כתובת זו מופיעה גם על נקודת הגישה עצמה - ראו תמונה משמאל.  כתובת זו מורכבת מהמילה extender אליה שורשרו 6 התווים האחורנים של כתובת ה-MAC של נקודת הגישה.

  • בשלב זה תתבקש להכניס שם משתמש וסיסמא.  כרגיל אצל EDIMAX, שם המשתמש הוא admin וסיסמת ברירת המחדל היא 1234.  בכל מקרה, כל הפרטים הללו רשומים על מדבקת הכתובת המופיעה לעיל.

  • עתה תוצג רשימת כל הנתבים ונקודות הגישה האלחוטיות שה-EW-7438RPn קולט בסביבתו, העוצמה שלהן, כתובת ה-SSID וכתובת ה-MAC.  ברשימה זו יש לבחור את הנתב אליו רוצים לשדך את נקודת הגישה. 

  • עם בחירת הנתב, יפתחו באופן אוטומטי שני שדות - אחד ל-SSID של נקודת הגישה והשניה לסיסמא.  ברירת המחדל שתוצע ל-SSID היא ה-SSID של הנתב אליו ישורשרו 6 התווים האחרונים של כתובת ה-MAC.  בשדה הסיסמא יש להקליד את סיסמת הגישה האלחוטית לנתב.

  • עתה יש ללחוץ כפתור ה-NEXT בתחתית המסך.  בשלב זה תבדק הסיסמא אל מול הנתב תוך שמוצג המסך המופיע משמאל.  במידה והסיסמא שהוקלדה נכונה תופיעה ההודעה: "Connection Test Successfull".  שוב יש ללחוץ על כפתור ה-NEXT.

  • המסך שיוצג עתה יכלול ה-SSID של הנתב, ה-SSID של נקודת הגישה וסוג ההצפנה שהוגדר.  במסך זה יש ללחוץ על כפתור ה-APPLY.  נקודת הגישה תבצע RESET שימשך כ-2 דקות ובסיומו תופיעה הודעה על הצלחת התהליך.  במקביל תדלק נורית "עוצמת הקליטה" - הראשונה מלמעלה.

  • עתה, כשההגדרה הסתיימה, יש להחזיר את המחשב למצב של קבלת כתובת IP באופן אוטומטי ולנתק את כבל הרשת מהמחשב ונקודת הגישה.  בשלב זה ניתן להעביר את נקודת הגישה למיקום חדש.  במיקום זה יש לבחון את מצבה של נורית "רמת הקליטה" (הראשונה מלמעלה).  במידה והיא אינה מהבהבת, המשמעות היא שהשקע אליו היא חוברה מרוחק מדי מהנתב ויש לחבר אותה לשקע קרוב יותר אליו.

הערה 1:  מי שעקב אחרי הוראות ההגדרה הידניות יכול היה להבחין שבאף שלב לא נדרשה גישה פיזית אל הנתב.  לפיכך, השימוש בשיטה הידנית יעיל באותם מקרים בהם ידועה הסיסמא האלחוטית של הנתב אך אין אליו גישה.

הערה 2:  לצורך ביצוע ההגדרות ניתן להעזר בפרקים 2 ו-3 של מדריך ההתקנה.

  

הגדרות נוספות

ללא תלות באופן תהליך ההגדרה של נקודת הגישה - אוטומטי או ידני - לאחר סיומה, מומלץ להיכנס לתפריטי הנקודה ולבצע מספר הגדרות נוספות. 

כפי שניתן לראות בתמונת המסך משמאל, בשלב זה תפריטי נקודת הגישה נראים מוכרים יותר.

ראשית, רצוי לשנות את סיסמת הגישה מברירת המחדל 1234 לסיסמא חזקה יותר.  שנית, מומלץ לשנות את כתובת ה-IP של נקודת הגישה כך שתהיה קבועה ומחוץ לטווח ה-DHCP של הנתב.

 

תאימות WPS

את תהליך ההגדרה האוטומטית של ה-EW-7438RPn ניסיתי מול שורה של נתבים, אך לא תמיד נחלתי הצלחה.

מסתבר שמנגנון ה-WPS אינו סטנדרטי לחלוטין וישנה שונות רבה בין נתבים, אפילו אם הם מיוצרים על ידי אותה חברה.  ככל הנראה סוג הרכיב האלחוטי והאופן בו קודד מנגנון ה-WPS בקושחה הוא זה שהוא עושה את ההבדל.

לצערי לא הצלחתי למצוא חוקיות בהצלחות/כשלונות וכנראה שאין מנוס מאשר לבדוק כל נתב ונתב בנפרד.  הטבלה שלהן מפרטת את רשימת הנתבים אותה בדקתי ואת מידת ההצלחה של התהליך האוטומטי.  בכל מקרה יש להדגיש שבמקרים בהם התהליך האוטומטי כשל, התהליך הידני הצליח תמיד והוא מהווה תחליף ראוי.

נתב התהליך האוטומטי הצליח התהליך האוטומטי כשל
Edimax BR-6574n  X  
TP-LINK TL-WR1043ND   X
Draytek Vigor Fly 200 X  
D-LINK DSL-2650U   X
Netgear DG834NU   X
Netgear WNDR3800   X

 

כמה הערות על תכונות נקודת הגישה

פונקציונאליות:  בניגוד לנקודת גישה אחרות, ה-EW-7438RPn מיועדת לתפקד כ-repeater בלבד - היא אינה יכולה לתפקד כ-bridge, כלומר ככרטיס רשת אלחוטי או כנקודת גישה בחיבור קווי.  למרות זאת, אחרי הגדרת נקודת הגישה כ-repeater, ניתן לחבר לכניסת ה-LAN מחשב או SWITCH.

כפתור ה-WPS:  כאמור לעיל, לחיצה על כפתור ה-WPS למשך 2-3 שניות מפעילה את תהליך "לחיצת היד".  לחיצה של כ-10 שניות מבצעת Reset מלא לנקודת הגישה ומחזירה אותה למצב "בית חרושת".  לנקודת הגישה אין כפתור Reset פיזי.

גודל פיזי:  בניגוד לתמונות יחסי הציבור של Edimax (לדוגמא - כאן) וגודל הקופסא בה היא מגיעה, נקודת הגישה מפתיעה במידותיה הקטנות.

 

ביצועים אלחוטיים

לצורך בדיקת הביצועים של נתבים אלחוטיים פתחתי שיטה הבוחנת את הביצועים במרחקים ההולכים וגדלים.  בדיקה מעין זו אינה רלוונטית לגבי נקודות גישה הפועלות כ-repeater כיוון שהשימוש בהן מקטין את הביצועים ב-50% באופן אוטומטי. 

הסיבה לכך נעוצה בעובדה שנקודת הגישה, הפועלת כ-repeater, והנתב המשודך אליה אינם יכולים לשדר ולקלוט בו זמנית. 

כאשר מחשב משדר אל נתב דרך נקודת גישה, נקודת הגישה קולטת את השדר (1 באיור משמאל) ורק בסיומו היא משדרת אותו לנתב (2 באיור משמאל).  המשמעות היא שבמחצית מהזמן המחשב אינו משדר כלל ובפועל קצב התעבורה ממנו ואליו (ה-throughput שלו) קטן בחצי.

על מנת לבחון את יעילות נקודת הגישה נעזרתי בטלפון חכם של חברת Samsung מסוג Galaxy S II.  ראשית מקמתי את נקודת הגישה באותו ממ"ד בו ממוקם נתב מדגם TL-WR1043N.   הבחירה בממ"ד נעשתה על מנת להקשות על הנתב ונקודת הגישה.

כפי שניתן לראות בצילום המסך השמאלי ביותר, כאשר הטלפון והנתב ממוקמים באותו ממ"ד, רמת הקליטה עומדת, כצפוי, על 100%.  בשלב הבא הרחקתי את הטלפון לחדר אחר, במרחק אווירי של כ-6 מטר מהנתב.  בין החדר הזה לממ"ד הפריד קיר הממ"ד וקיר סטנדרטי אחד.  בנקודה זו רמת הקליטה של הטלפון ירדה ל-48%.

עתה חברתי את נקודת הגישה EW-7438RPn לשקע חשמל בחדר זה והגדרתי את הטלפון להתחבר אליה. במקום אל הנתב.  רמת הקליטה של הנתב ירדה מעט ועמדה על 42%, אך רמת הקליטה של נקודת הגישה עמדה על 100%.  בשלב האחרון הוצאתי את הטלפון מהחדר והתרחקתי ממנו כ-11 מטרים לכיוון חדר המדרגות.  בנקודה זו קליטת הנתב נעלמה לחלוטין ורמת הקליטה של נקודת הגישה היתה 30%.

 

מסקנות והתרשמות

נקודת הגישה EW-7438RP היא דוגמא מצויינת למהפכה המתרחשת בתחום הרחבת יכולת ה-WiFi.  במקום תהליך הגדרה ארוך ומייגע, המהווה אתגר טכני, יכול כל אחד להגדיר נקודת גישה תוך מספר דקות.  אפילו אם הנתב שברשותך אינו תואם למנגנון ה-WPS של ה-EW-7438RPn, ההגדרה הידנית פשוטה וקלה מאוד.

כ-repeater, ה-EW-7438RPn ממלא את תפקידו בצורה מושלמת והצליח להרחיב את טווח הפעולה של הרשת האלחוטית שבדקתי במטרים רבים, תוך התגברות על קירות ומכשולים אחרים.  ההתחברות הישירה לשקע החשמל וגודלו המזערי של ה-EW-7438RPn מוסיפים לו נקודות זכות רבות.

על פי אתר ZAP, מחירו של ה-EW-7438RPn עומד כיום על 209 שקל ודומה מאוד לזה של נקודת הגישה הקונבנציונאלית של EDIMAX ה-EW-7416APN.  למרות זאת, סביר להניח שאם הביקוש ל-EW-7438RPn ילך יגדל, מחירו ירד ויתקרב לזה של נתבים בסיסים בעלי שתי אנטנות עליהם אני ממליץ כיום כנקודות גישה - ה-TL-WR841 של חברת TP-LINK או ה-BR-6428NS של EDIMAX.

הגדרת נתבים כנקודות גישה אינה תמיד טריוויאלית והשימוש בנקודת גישה קלאסית אינו תמיד נוח.  במקרים מעין אלה ה-EW-7438RPn הוא פתרון ראוי ומומלץ.

 

פרטים נוספים

אתר היצרן -- http://www.edimax.com

אתר היבואן הישראלי -- http://www.pikok.co.il

אתר המוצר -- EW-7438RPn

דף מידע -- Datasheet

מדריך למשתמש -- User Guide

מדריך התקנה בעברית -- מדריך התקנה לנתב